Livet är föränderligt och i ständig rörelse, så mycket vet vi. Alla hamnar vi ibland i situationer som kan våra svåra att hantera själsligt och mentalt. Allt reder vi inte ut själva, men det finns god hjälp att få. Psykoterapi kan vara ett sätt att finna vägar framåt och kan lindra stress och ångest. 


Till oss söker många som känner sig nedstämda, har ångest, eller går igenom kriser. Det kan handla om relationer till närstående, ensamhet, utmattningsproblematik eller tankar om livet. Ingen frågeställning är för stor eller för liten. Vi försöker att ge varje människa en individuell behandling, se varje människa som unik och arbetar med den enskilde individen i centrum.



Individuella samtal


Det finns många olika anledningar till att söka individuell psykoterapi. Du kan vara i kris, fundera över livsval, känna dig nedstämd, ha oro och ångest, utmattning, varit med om svåra situationer, trauma och övergrepp. Du kanske funderar på din uppväxt som präglat dig på olika sätt och påverkar dig än idag i vardagen. Individuella samtal kan syfta till ökad förståelse där du kan utveckla ditt fungerande i relation till dig själv, andra och din omvärld. Du kan få stöd i att öka din förmåga att hantera och reglera dina relationer likväl dina känslor; förändra tankar, känslor och beteenden. Samtalen syftar många gånger till att minska intensiteten i det smärtsamma och öka förmågan till självmedkänsla. Ett möte hos oss börjar med att vi ses för ett inledande samtal där vi tillsammans går igenom din situation och vad du vill ha hjälp med. Vi kan sedan träffas för en kortare eller längre samtalskontakt. Det kan innebära att vi fokuserar på ett speciellt område eller problem som du har, eller arbetar mer öppet för att öka förståelsen för dina tankar och känslor och hur du reagerar och agerar i olika sammanhang och i olika relationer.



Parsamtal


Alla par kommer - oundvikligen och med tiden möta svårigheter och problem i relationen. De kommer bråka, tycka olika om vissa saker och vara oense om andra. Varför problem i relationer uppstår har många olika orsaker: olikheter i temperament och takt och tempo; yttre belastningar som ger konsekvenser; psykiska- och fysiska nedsättningar; missbruk av olika slag; individuella relationsmönster med flera. Oavsett grundorsaker så är mod, tillit och att båda vill arbeta med relationen efter bästa förmåga en viktig grundbult i parsamtal.

När par väl kommer i samtal så har de många gånger redan försökt lösa sina problem själva. Vi är delvis styrda av vår inlärningshistoria/vår bakgrund för hur vi uppfattar vad som är problem; ser på problem och hur vi försöker lösa dem. Är paret då från olika bakgrund/uppfattning av problem så kan de lätt hamna i polarisering, det vill säga ju mer en part försöker prata desto mer drar sig den andra undan och frustration uppstår hos båda.

Tidigt i relationer har de flesta par relativt lätt att accepter och tolerera varandras olikheter och att kompromissa för att nå lösningar. Tidigt i relationen sker det kanske mer omedvetet att vi anpassar oss, men också är det mer uttalat hos en del par. Man kompromissar med egna behov och önskningar för att få relationen att fungera. Ibland är det till och med olikheterna som utgör attraktionskraften; det var dem man föll för hos varandra! Efter en tid försvinner den här acceptansen hos vissa par och med den även kompromissviljan. Olikheterna ses inte längre som attraktiva utan ger i stället upphov till konflikter, genom vilka parterna försöker förändra varandra. Ofta sker det på ett mer negativt sätt, genom att man kritiserar på olika sätt – öppet med ord eller mer dolt där man drar sig undan och kanske tänker att partnern borde förstå.

Mod, tillit och att båda vill arbeta med relationen, efter bästa förmåga – är som tidigare nämnts viktigt för att kunna/vilja gå i parsamtal.


Barn


Barn kan ha svårt att reglera sina känslor. Vilket ofta kan leda till svårighet i socialt samspel med andra. Ibland kan barn hamna i ängslan, oro och nedstämdhet.
Ibland kan barnet ha upplevt svåra saker och händelser som det behöver hjälp med att bearbeta. Du som förälder är den viktigaste personen för ditt barn. Ibland kan både barn och föräldrar behöva hjälp med att förstå både barnet och sig själv i relation till barnet.
MBT-C är en behandlingsmetod där både barnet och föräldern går i parallella samtal utifrån barnets beskrivna svårigheter, för att tillsammans hjälpa barnet upp på sin utvecklingbana igen. Mentalisering är förmågan "att se själv utifrån och andra inifrån". Det handlar om att reflektera över sina egna och andras tankar, känslor och intentioner. Mentaliserad baserad terapi syftar till att öka förståelsen för sina egna och andras känslor och tankar, samt hur dessa påverkar ens egna och andras handlingar.



Ungdom


I samhället finns det flera instanser som man som ungdom kan söka till för att få samtal, stöd och råd. På alla skolor ska det finnas kuratorer. Ibland finns det inte tider, det kan vara lång väntetid och då kan vi vara ett alternativ för samtal till ungdomar.


Som tonåring har man ofta många funderingar kring sig själv, vem man är, sin kropp och självkänsla och självförtroende kan vackla periodvis. Det är en tuff period där kroppen växer, hormoner  tillkommer och hjärnan utvecklas, vänskap förändras men är också något som blir alltmer viktigt eftersom man som tonåring också håller på att utvecklas och vill mot självbestämmande, bli en egen person och då finns förhoppningsvis bra vänner där att spegla sig i. Att man funderar, känner sig låg ibland, har ångest och känner sig allmänt vilsen är normalt.

Det är när tankarna går över i grubblerier så att man får svårt att sova, när känslorna leder till nedstämdhet över en längre period, eller när du slutar umgås med vänner, drar dig undan, kanske inte orkar skolan på samma sätt som förut – som man kan behöva söka samtal för att bryta negativa mönster och tankar. Det kan också vara så att du som ungdom behöver stöd en period när en förälder inte mår bra, eller ett syskon har diagnos/sjukdom som kräver mycket av hela familjen. Vi vägleder dig också om det behövs fortsatt utredning eller remittering vidare.