FAQ


Vanliga frågor

När ska man söka psykolog eller psykoterapeut?

   

Det kan finnas alla möjliga giltiga skäl till att söka psykolog eller psykoterapeut för samtal. Ibland har du en tydlig bild av vad det är som har hänt – du vet att det finns tydliga problem; att du varit med om specifika svårigheter i dåtid eller i närtid. Ibland är bilden mer diffus – det kan handla om att du upplever att det fattas något i ditt liv, att du har ångest, känner dig nedstämd eller har känslor av meningslöshet, att relationer inte fungerar som du önskar eller att du behöver bearbeta en sorg eller att du har hamnat i en tillfällig kris. Det kan handla om självkänsla, det kan vara att du behöver råd och stöd inför förändringar i livet; anhörig är sjuk; du har barn/ungdom som inte vill ha kontakt med dig; det är kris i relationen. 

Du kan söka samtal hos psykolog/psykoterapeut om det är något som du vill förändra eller förstå kring dig och ditt liv. Det viktiga är att man vill tala med någon och är motiverad och öppen inför att jobba med sig själv. Behandlingen syftar alltid till att du ska utvecklas, få större självinsikt och ettbredare perspektiv på tillvaron.


Vilka problem kan jag söka för?

Vi tar emot i stort sett alla som vill ha kontakt med en psykolog eller psykoterapeut, oavsett problematik eller frågeställning. Det mest avgörande är att man vill tala med en utomstående, förändra eller förstå något kring sig själv. Samtalen utgår inte från diagnosspecifika behandlingsmodeller. Detta innebär att det görs en bedömning att människor med liknande problem inte nödvändigtvis är i behov av samma typ av behandling. Snarare menas att det som är avgörande för en framgångsrik psykoterapi är att fånga upp det specifika i varje individs upplevelser och behov. Psykologens/psykoterapeutens ansvar är att besitta omfattande psykologisk kunskap och att vara lyhörd inför den enskilde personen. Därmed blir varje behandlingsförlopp unikt.

Om vi bedömer att det inte kan erbjudas en fullgod samtalsbehandling eller hjälpa denne på absolut bästa sätt så försöker vi guida personen till en mer lämplig behandling eller behandlare.


Kan ungdomar under 18 år komma i samtal till er?

Barn och ungdomar är välkomna. Föräldrar/vårdnadshavare/målsman bör alltid vara med första gången. Ibland behöver även de vuxna stöd och då rekommenderas den/de annan kontakt under tiden ungdomen går i samtal.


Kan man få komma med sin partner?

Par är välkomna i parsamtal/parrådgivning.


Vad händer under första samtalet? Ska man förbereda sig?

Första samtalet kan ses om ett slags bedömningssamtal som oftast handlar om att kartlägga varför du söker psykolog, Vad du önskar hjälp med och vilka förväntningar som finns. Psykologen ställer frågor för att få en bild av vad du önskar hjälp med ochhur din livssituation ser ut. Sedan diskuterar psykolog och klient/paret tillsammans hur behandlingen kan läggas upp och hur man kan gå vidare på bästa sätt. Om psykologen bedömer att klienten/paret inte kommer att kunna få den hjälp som önskas så kan psykologen rekommendera andra behandlare.

Första samtalet är också en möjliget för klienten att känna hur det känns att tala med psykologen och fråga om saker man funderar på. Jag uppmuntrar att klienten tar upp om det känns obekvämt eller konstigt att tala med psykologen. Ofta kan det bli bättre och utvecklas till något positivt om man vågar ta upp att det känns konstigt eller liknande. Psykologer är utbildade för att kunna hantera detta.

Det behövs ingen särskild förberedelse inför första samtalet. Det är vanligt att man inte riktigt vet vad man vill eller förväntar sig då man söker psykolog och detta är inget problem. Psykologen stödjer klienten och kan komma med förslag på mål med behandlingen om klienten önskar men det är naturligtvis klienten som har sista ordet.


Har ni tystnadsplikt?

Ja, psykologer och psykoterapeuter lyder under sekretesslagen och har tystnadsplikt.


Vi lyder under Hälso- och sjukvårdslagen vilket bl.a. innebär att vi följer Socialstyrelsens riktlinjer för journalföring och kvalitetssäkring.